Милан Младеновиќ од ЕКВ доби спомен-одбележје во Белград

Еден од најдобрите музичари на Балканот, фронтменот на култната југословенска рок група ЕКВ, Милан Младеновиќ, ќе добие спомен-обележје на платото пред Домот на младината, во Белград, кој веќе го носи неговото име.

Одлуката за тоа ја усвоија советниците во градското собрание, а на иницијатива на Домот на млади.

Младенвиќ е роден во Загреб 1958 година, а почина во Белград во 1994 година.

Кон крајот на 1981 година го формира бендот „Катарина II”, кој подцна го смени иметов о „Катарина Велика“, а он е автор на повеќето текстови на најпопуларните песни од тој состав.

Со почетокот на војните на поранешните простори на Југославија, 1992 година, со членовите на групата „Партибрејкерс“ и „Електрични оргазам“, го формира проектот кој имаше за цел музчка активност насочена кон антивоената пропаганда.

Текстот Милан Младеновиќ од ЕКВ доби спомен-одбележје во Белград е превземен од Reporter.mk.