Кина праќа сонда на темната страна на Месечината

Кина подготвува револуционерна мисија на испраќање вселенска сонда на неистражената и најдалечната страна на Месечината, на тој начин покажувајќи ја се поголемата амбиција да се наметне како сила пред Русија, САД и ЕУ.

Доколку мисијата ,,Чанг 4″ биде успешна, Кина ќе стане првата земја која тоа успеала да го изведе. Подалечната страна на Месечината е позната и како темна страна бидејќи никогаш не гледа кон Земјата. Таа е засега непозната и од поинаков состав од другите делови на кои досега слетуваа мисиите.

Лансирањето на ракетата ,,Долг марш 3Б” е планирано за денеска. Ако се помине како што треба, кинескиот вселенски програм ќе избие на водечкото место во една од најважните области на лунарното истражување.

Текстот Кина праќа сонда на темната страна на Месечината е превземен од USB.mk.