Кинески научници направија злато од бакар!?

Кинеските научници од Институтот за хемиска физика во Далиан објавија дека успеале да го претворат обичниот бакар во злато. Во текот на експериментот, научниците добиле метал “речиси идентичен” на златото. Како резултат на супстанцијата „новото злато“ може да послужи како катализатор за реакции за кои се способни благородни метали како што е златото.

Забележано е дека новата супстанција е слична на златото во смисла на отпорност на ерозија, оксидација и отпорност на високи температури. Сепак, нејзината густина останува иста како онаа на бакарот, поточно, полесна од златото. Во овој поглед, таквото “ново злато” нема да може да им користи на фалсификаторите.

Текстот Кинески научници направија злато од бакар!? е превземен од USB.mk.