Мал ровер ќе тестира како мобилните роботи би можеле да преживеат на Месечината

Кога Strobotis, компанија од Пенсилванија, во следните неколку години го пушти своето летало до Месечината, со него ќе дојде и робот со четири точки со големина на тостер. Малиот роботски ровер бил произведен од Универзитетот Карнеги Мелон за да помогне во извршувањето на тестовите за преживувањето на малите ровери во Вселената.

НАСА минатата година потпиша договор со Astrobotic во вредност од 79,5 милиони долари за да испрати 14 парчиња на товар НАСА, заедно со своето летало наречено Peregrine. Покрај леталото, ќе бидат лансирани уште 14 парчиња товар што им припаѓаат на комерцијалните компании, истражувачките организации и вселенските агенции. Тоа се вкупно 28 парчиња товар кои ќе биде на малото летало.

Мал роботски ровер мора да преживее на површината на Месечината, и покрај екстремните температурни промени, ниската гравитација и високото зрачење. Тоа не е лесна задача, така што се уште се прават големи ровери, како што е Кјуриосити на НАСА, кој е со големина на автомобил.

Но, роверот во иднина може да биде многу помал. Со американскиот робот ровер Peregrine, на Месечината ќе слетаат уште неколку помали ровери. Јапонската компанија Ispace ќе го испрати својот ровер до Месечината, а мексиканската вселенска агенција исто така ќе има неколку мали ровери во оваа експедиција.

Текстот Мал ровер ќе тестира како мобилните роботи би можеле да преживеат на Месечината е превземен од USB.mk.