Најспектакуларниот метеорски дожд оваа година ќе може да се види овој четврток и петок

Фрагментите на астероидот 3200 Фаетон ќе се распрска овој четврток и петок, што ќе доведе до една од најсјајните метеорски експлозии за оваа година, пренесува Вокс.

Меѓутоа, метероскиот дожд Геминид, кој буквално ќе биде видлив овој четврток и петок навечер, нема да биде класичен. Луѓето ќе бидат сведоци како делови од астероидот се распаѓаат на небото и тоа ќе биде еден од највеличествениот метеорски дожд за оваа година.

Сите оние кои ќе одлучат да излезат и да гледаат ќе имаат можност да ги видат деловите 3200 Фаетон како согоруваат на небото.

Астероидот има големина околу 3 километри. Исто така, научниците утврдиле дека овој објект повеќе се однесува како комета отколку како астероид, а важно е да се истакне дека и тој спаѓа во астероидите кои имаат реп.

Астероидот 3200 Фаетон го доби името според грчкиот бог на Сонцето, Хелиос, а неговиот сегашен облик го направи топлината на Сонцето која во минатото компактниот астероид го претворила на релативно ситни фрагменти чие распаѓање ќе биде видливо од Земјата.

Извор: Klix.ba

Текстот Најспектакуларниот метеорски дожд оваа година ќе може да се види овој четврток и петок е превземен од USB.mk.