Научници создадоа материјал кој може да сокрие предмети од термални камери

Тим истражувачи пронашле нова примена на графенот, која не е поврзана со создавањето на дисплеи од новата генерација, батерии или полупроводници. Научниците создадоа уникатен материјал кој може да скрие предмети од камери, кои користат топлина, за да ги лоцираат луѓето и предметите. Крајниот резултат е „термичка облога“ изработена од графен, злато и полиетилен, како и дополнителен слој на течност што содржи наелектризирани молекули.

Овој материјал делува како камуфлажа и ги спојува објектите со амбиентална температура и може да работи во опсег од 25-38 степени Целзиусови. Примената на 3W електрицитет ги турка наполнетите јони во графен, што ја намалува инфрацрвената светлина емитирана од материјалот и го зголемува одразот. Уште поинтересно е дека покриеноста може да се прилагоди на температурата на околината и да се „спои“ со неа за само неколку секунди, информира Еngadget.

Новиот материјал може да се примени на различни профили на топлина и е исто така тенок, лесен и флексибилен. Ова се, пак, карактеристиките што му овозможуваат да најде различни примени во индустријата. Научниците велат дека сателитите и другите слични објекти ќе имаат најголема корист од тоа, бидејќи ќе ги заштити од топлинско зрачење. Самиот материјал има потенцијал да се користи во разни воени уреди и да ја крие војската во извршувањето на одредени операции.

Текстот Научници создадоа материјал кој може да сокрие предмети од термални камери е превземен од USB.mk.