Научниците тврдат дека го пронашле најстариот цврст материјал

Истражувачи во понеделникот соопштија дека новите техники им овозможиле да го идентификуваат најстариот цврст материјал што некогаш е пронајден на земјата.

„Ѕвездената прашина, формирана пред пет до седум милијарди години, потекнува од метеорит што падна на Земјата пред 50 години во Австралија,“ велат научниците во трудот објавен во списанието PNAS.

Тој падна во 1969 година во Марчисон, државата Викторија, а научниците од музејот Field Museum во Чикаго поседуваат парче од него веќе пет децении.

Филип Хек, кустос на метеорити во музејот, испитувал претсоларни житарици – парчиња ѕвездена прашина кои останале заробени во метеоритите –  претворајќи ги во временски капсули од периодот пред да се роди сонцето.

„Тие се цврсти примероци на ѕвезди, вистинска ѕвездена прашина“, вели Хек.

 

 

 

Текстот Научниците тврдат дека го пронашле најстариот цврст материјал е превземен од USB.mk.