Откриена желка што свети во мракот (ВИДЕО)

Околу Соломонските Острови, поморски биолози открија нов вид желки кои светат в мрак и имаат необична способност за биофлуоресценција, односно емитуваат светло во различни бои, како на пример, зелена и црвена.

Биофлоуресценцијата почна да се проучува само пред десетина година, а ова откритие е прво од ваков вид, истакнуваат научниците. Засега не се знае со сигурност зошто желките го имаат ова својство, но познато е дека други видови животни тоа го користат за меѓусебна комуникација и за камуфлажа, наведува „Соломон тајмс“.

Поморскиот биолог Александер Гаос вели дека коралите често имаат биофлуоресценција, па можно е желките да ја развиле оваа способност и за да се вклопат во околината.

Нареден чекор во проучувањето на другите нивни способности, е функцијата на очите на желките и дали со нив тие ја гледаат флуоресценцијата што другите ја емитуваат. Тимот биолози, исто така, ќе ја проучуваат и хемиската реакција во самата желка при произведувањето на таа светлина.

Ова уникатно откритие би можло да води кон откривања на други слични животни со непознати способности.

Текстот Откриена желка што свети во мракот (ВИДЕО) е превземен од USB.mk.