Откриено „езеро од лава“ кај Антарктикот (ВИДЕО) - M Express

Откриено „езеро од лава“ кај Антарктикот (ВИДЕО)

Научници од колеџ во Лондон и Британската антарктичка асоцијација со помош на сателит откриле „езеро од лава“ на Саундер – остров што се наоѓа на крајниот исток на Антарктикот.

Езерото е едно од осумте од ојот вид што досега се откриени на Земјата. Се претпоставува дека температурата на лавата тука е меѓу 989 и 1.279 Целзиусови степени.

Според стручните лица, островот и вулканската планина на него се многу тешко достапни, па без сателитски снимки со висока резолуција, е скоро невозможно да се дознае нешто повеќе за овој природен феномен.

Еден од следните планови вклучува и прелет со авион или дрон над вулканот, за да може да се сними езерото. Тој потфат ќе биде сложен и, за да се реализира, веројатно ќе минат години.

Текстот Откриено „езеро од лава“ кај Антарктикот (ВИДЕО) е превземен од USB.mk.