Парче мраз од Антарктикот ќе се пренесува во Јужна Африка или Австралија

Милијардерот Абдула Алшахи од Обединетите Арапски Емирати, инвеститор и претприемач, планира да пренесе огромен мраз во Јужна Африка или Австралија до крајот на годината.

Самиот проект, тврди тој, ќе чини околу 80 милиони долари, а целта на овој милијардер е да види дали со овој потег е можно да се пренесе санта мраз во Обединетите Арапски Емирати за да се обезбеди свежа вода за нејзиниот народ. Освен што ќе донесе свежа вода, ова ќе биде вистинска туристичка атракција за земја која не е многу навикната на мраз.

Алшехи смета дека, според пресметките, поевтино е да се донесе мраз отколку да се користи вода што произлегува од екстракција на сол од морска вода.

“Фабриките за десалинација бараат многу пари, а пумпањето вода од заливот ги убива рибите и морскиот живот. Верувам дека ова е економски и еколошки подобра опција, не само за Обединетите Арапски Емирати, туку и за целиот свет”, вели Абдула.

За да успее во тоа, милијардерот планира да изгради метален појас околу ледениот брег, така што бродовите преку океанот може да донесат коцка мраз. Санта мраз кој ќе биде избран за употреба ќе биде избран преку сателит и може да биде долг околу 2,5 километри.

За време на неговото десетмесечно патување, сантата се очекува да изгуби дури 30 отсто од масата.

Мразот ќе донесе милиони литри свежа вода во таа арапска земја, а ќе донесе и облаци од дожд со ослободување на ладен и влажен воздух.

Алшахи се надева дека проектот ќе стане одлична туристичка атракција.

Текстот Парче мраз од Антарктикот ќе се пренесува во Јужна Африка или Австралија е превземен од USB.mk.