Сателитски снимки покажуваат значително намалување на загадувањето на планетата по појавата на Ковид-19

Европската вселенска агенција објави сателитски снимки кои покажуваат дека неактивноста на индустријата поради пандемијата значително го намалила нивото на загадување на воздухот во целиот свет.

Експертите од агенцијата сметаат дека ненадејната промена претставува „најголем експеримент досега“ во однос на намалувањето на индустриските емисии.

Во текот на изминатите шест недели, нивото на азотниот диоксид (NO2) во градовите и индустриските јата во Азија и Европа беа значително пониски отколку во истиот период минатата година.

НО2 се произведува од мотори на автомобили, електрани и други индустриски процеси и се смета дека ги влошува респираторни заболувања како што е астмата и може да биде потенцијален создавач за истото како и за многу други заболувања.

Штетните емисии кои ги создава индустријата во светот предизвикуваат глобално затоплување, а со тоа и голема штета на земјата, пренесува „Гардијан“.

Текстот Сателитски снимки покажуваат значително намалување на загадувањето на планетата по појавата на Ковид-19 е превземен од USB.mk.