Се намалува бројот на пингвини на Антарктикот

Новата научна експедиција на Гринпис на Антарктикот, утврди драстично намалување на бројот на пингвините таму. Во една од колониите што биле цел на истражувањето, тоа намалување е 77 отсто во однос на 1971 година.

– Ова укажува на огромни промени во екосистемот околу Јужниот пол последниве 50 години. Тоа подразбира и промени во синџирот на исхрана, што влијае и на пингвините, изјави д-р Хедер Линч, професорка при Универзитетот Стоуни Брук во Њујорк, САД, и една од раководителите на експедицијата.

Д-р Линч смета дека на тоа влијаат повеќе фактори, но главниот се климатските промени. Со тоа се сложува и нејзиниот колега – зоологот Ноа Страјкер, кој истакна дека „нешто не чини“ во екосистемот.

– Пингвините, фоките и китовите зависат од криловите (планктони), а тие пак, зависат од мразот. Значи, ако климатските промени влијаат на мразот, тоа влијае на сè друго, вели Страјкер.

Текстот Се намалува бројот на пингвини на Антарктикот е превземен од USB.mk.