Што му се случува на организмот кога коронавирусот ќе влезе во системот?

Биологот Бен Њуман, експерт за коронавирус, објаснил како вирусот се однесува во човечкото тело.

Шефот на одделението по биологија на Универзитетот во Тексас, д-р Бен, истражувач кој 24 години проучува разни видови на корона вируси, го објаснил комплексниот механизам кој што се случува во телото кога истото ќе се зарази од Ковид-19.

Секоја ќелија во човечкото тело поврзана е со имуниот систем и пријавува секаква можна закана. За таквите пријави задолжени се посебни молекули чија работа е да откријат за каква закана станува збор и да ја пореметат работата на одбранбениот механизам на телото.

Вообичаено, кога телото ќе го открие напаѓачот, се активира нашиот вроден имун одговор за телото да се бори против вирусот на општ начин додека не дојде до пореметување и на конкретниот имунолошки одговор.

Таа, друга и конкретна линија, вклучува и произведување на смртоносни Т ќелии.

„Работата на Т ќелиите е влегување и пробивање на дупките во било која ќелија која е заразена од коронавирусот. Кога подоцна ја проверуваме крвта на заболените, како што тоа го правевме за време на епидемијата САРС, видливо е дека преживеаните имале добар одговор за смртоносните Т ќелии“ – објаснува д-р Њуман.

Коронавирусот, како и секој друг вирус, сака да направи што повеќе свои реплики. Затоа се врзува за човечките ќелии, им ја внесува својата РНК и ја репрограмира ќелијата да се претвори во вирусна, за така истата таа ќелија да се репродуцира во што повеќе вируси.

Човечкото тело има систем кој што работи како интерфон – аларм за помош на имуниот систем кој што ги испраќа ќелиите во одбрана на системот.

Така се врши комуникација помеѓу молекулите, а коронавирусот сака да ја спречи таа комуникација за да може да продолжи да се репродуцира.

Доколку успеете навреме да извлечете сигнал, следи одличен имунолошки одговор од организмот, меѓутоа доколку имунолошкиот систем одговори погрешно тогаш победува коронавирусот.

„Коронавирусот и вирусот грип, сакаат да ги напаѓаат белите дробови, делот каде што воздухот ги допира ќелиите. Потоа се враќаат од каде што дошле за да заразат некој друг“ објаснува д-р Њуман.

Што се случува со луѓето кои што имаат послаб имунолошки систем?

Во идеални услови, вашето тело создава рамнотежен имунолошки одговор. Меѓутоа, доколку сте имунокомпромитивни, на пример, доколку имате пресаден орган, се лечите од рак или пак сте ХИВ позитивни, или пак на било кој друг начин имате слаб имунолошки систем, тоа значи дека таков одговор од вашиот организам можеби ќе нема.

Затоа тогаш најдобро е да ги преземете сите можни мерки за да не го добиете вирусот.

На докторите исто така не им се допаѓа идејата на “зајакнување“ на вашиот имун систем затоа што премногу енергија во имун состав, го тера телото да се напаѓа себе – така изгледа автоимуна болест.

„Тоа што може да го направите за да го натерате имунолошкиот систем да работи најдобро што може, е да се опуштите и да одмарате колку што е можно повеќе“ – вели д-р Њуман.

Извор: Kurir.rs

Текстот Што му се случува на организмот кога коронавирусот ќе влезе во системот? е превземен од USB.mk.