Дезинфекција дома

Дезинфекцијата дома е многу важна овие денови. Проверете како да се решите од вирусот со производите за чистење дома.

Со обѕир на тоа дека владее пандемија на коронавирусот, треба да посветите особено внимание на чистењето на домот. Грижата за сопствената хигиена и чистотата на околината сега е приоритет. Тоа е поради фактот дека коронавирусот останува на различни површини. Проверете како да извршите ефикасна дезинфекција и решете се од вирусот дома.

Пред да почнете со темелното чистење, добро е да проверите да не внесувате вируси во вашиот дом. Ведно е да го ограничите напуштањето на станот, а ако морате да го напуштите по враќањето назад, веднаш измијте ги рацете. Исто така треба внимателно да ги избришете чевлите и да не одите со нив низ станот. Торбите за шопинг не треба да ги ставате на кујнските плочки, само на подот во ходникот. Станот исто така треба често да проветрувате. Ова дефинитивно ќе ве заштити од загадувањето и ќе ви помогне да се ослободите од вирусот. Тоа е многу едноставна метода за чистење на воздухот во вашиот дом. Редовното проветрување го подобрува квалитетот на воздухот, што за возврат има големо влијание врз состојбата на слузокожата.

Што да дезинфицирате во станот?

Многу внимание треба да им се посвети на местата кои најчесто ги допираме. Рачките на вратите, прекинувачите за светло, интерфон, тестерите на куќните апарати. Исто така е вредно да го дезинфицирате телефон како и славина за мијалникот. Коронавирусот умира од обичен сапун. Исто важи и за производите за чистење кои помагаат за отстранување на маснотиите или течностите за миење садови. Средствата за чистење со хлор исто така се вредни за употреба при темелното чистење. Доколку сакате поефикасно чистење, можеме да посегнеме по етил алкохол (над 60%).

Дома можете да подготвите течност за дезинфекција, користејќи вистински состојки.

За еден литар користете:

  • 833 мл алкохол;
  • 42 мл водород пероксид;
  • 14,5 мл глицерин;
  • 110 мл превриена вода.

Така подготвената течност можете да ја сипете во шише со распрскувач. Доколку ја перете и дезинфицирате облеката, не заборавајте да користите многу поголема температура од 60С. Исто тоа се однесува и на дезинфекција на приборот и садовите.

Текстот Дезинфекција дома е превземен од Reporter.mk.