Зошто се слави Стара нова година и Василица: Обичаи и традиција

Секоја година православните христијани  ја празнуваат Нова година двапати. Еднаш на првиот ден од новата година според светскиот календар, а вториот пат на вечерта на 13 јануари. Но дали знаете зошто се празнува Стара нова година? Постојат два календари, Јулијанскиот и Грегоријанскиот. Источната православна црква и понатаму го користи Јулијанскиот календар, а според него новата … Continue reading Зошто се слави Стара нова година и Василица: Обичаи и традиција

Текстот Зошто се слави Стара нова година и Василица: Обичаи и традиција е превземен од Reporter.mk.