Читам само: Уау

Read More

На раскрсниците во иднина нема да ни бидат потребни семафори и сопирачки (ВИДЕО)

Замислете свет во кој на крстосниците нема да има метеж и чекање на црвено светло и единствената причина за да запрете ќе биде кога ќе пристигнете на саканата дестинација. Ford тестира нова технологиј
Read More

Прецизна медицина на рак: каде сме биле и каде одиме? – Продолжува циклусот на Скопско астрономско друштво

Како пријатели и вљубеници на сите науки, со задоволство ја отстапуваме оваа наша платформа на луѓе кои работат надвор од полето на астрономијата. Затоа се радуваме што нашиот пријател Д-р Горан Кунгу
Read More

Нема повеќе чекање на црвено: Технологија која ја сакаме во секој автомобил

Jaguar Land Rover развива технологија, која поврзувајќи се со сообраќајната инфраструктура како семафорите, на возачите ќе им ја советува брзината на движење, со цел секогаш да го фатат зеленото светл
Read More

Роботи келнери работат во Непал (ВИДЕО)

Дури и сиромашна земја како што е Непал може да се пофали со технолошки развој бидејќи локалниот стартап „Пајала технолоџи“ разви роботи за услужни дејности во главниот град Катманду, објави француска
Read More

Килограмот заминува во историјата, а ќе го замени – електронскиот килограм?

Килограмот и натаму ќе остане килограм, но ќе се промени неговата дефиниција. Килограмот како мерка за тежина оваа недела ќе претрпи измени, бидејќи научниците го променија начинот на кој ја дефинираа
Read More

Пронајдена Супер-Земја која орбитира околу најблиската ѕвезда до Сонцето

Научниците откриле планета која орбитира околу Ѕвездата на Барнард, оддалечена само 6 светлосни години од Сонцето, пишува Science Daily. Оваа планета сега се вбројува како втората најблиска позната е
Read More

Заборавете на класичните екрани во автомобилите, доаѓа нешто поинтересно! (ВИДЕО)

Ако се суди според оценките, ова е новата насока која ќе ја гледаме во ентериерот на новите автомобили Инфо-забавен систем и што поголем „таблет“ во автомобилите денес за голем број корисници се првио
Read More

Словенија во вселената: Со два мали сателита ќе ја снима Земјата

Словенија пред две години стана придружна членка на Европската вселенска агенција, а се натпреварува и за постојано членство. Словенечката влада објави дека ги одобрила почетните средства за лансирање
Read More

Стимулацијата на мозокот може да помогне при третирањето на хроничната болка

Истражувачите на Медицинскиот факултет на UNC покажале дека можат да навлезат во еден регион на мозокот со слаба наизменична струја и да ги подобрат природните мозочни ритмови на тој регион – со
Read More

На струја на две тркала: KTM вложува 500 милиони евра во електрични мотоцикли

KTM во текот на следните пет години ќе вложи околу половина милијарда евра во развојот и истражување на електричните мотоцикли, од кои 120 милиони евра ќе кредитира Европската инвестициска банка. Од а
Read More

Квантен компас како замена за GPS (ВИДЕО)

Модерните навигациски системи како GPS или GLONASS се потпираат на сигналите од сателити и доволно се прецизни за поголем дел намени за кои се користат, но подложни се на грешки (слаб сигнал) или пак
Read More

Технологија со која јаглеродниот диоксид може да се претвори во индустриско гориво

Гасовите кои доаѓаат од електраните и тешката индустрија би можеле да бидат преработени во каталитички реактори кои хемиски ги трансформираат емисиите на стакленички гасови како јаглерод диоксид во ин
Read More

Потрага по „Божјата честичка” – Продолжува циклусот на Скопско астрономско друштво

Сите сте слушнале за протони, неутрони и електрони. Но дали сте слушнале за кваркови, лептони, бозони, глуони…? Досега најдобар модел за објаснување на светот околу нас со најмали димензии е Ста
Read More

Автономните возила може да се претворат во бордели на четири тркала

Внатрешноста на автономните возила ќе биде целосно поинаква од сегашните автомобили и во нив ќе има место за кауч или кревет, па ваквите автомобили би можеле да станат и места за проституција. Повеќе